Preventieve Orthodontie

Kies voor Recht!

Scheve tanden of een verkeerde kaakstand ontstaan meestal door afwijkende mondgewoonten, zoals mondademhaling of een lage tongpositie, foutieve slikgewoontes en een verkeerde lipsluiting in rust.

Waarom willen we afwijkende mondgewoonten corrigeren?

Een goede (neus) ademhaling, een juiste slik en een correcte tong- en lippositie zorgt niet alleen voor de juiste ontwikkeling van de kaken en de stand van de tanden er zijn veel meer voordelen. Denk aan:
*door mondademhaling verlaging van CO2 gehalte in bloed waardoor zuurstof minder goed afgegeven kan worden in het lichaam. Zuurstof is nodig voor een goede hersenontwikkeling en te weinig zuurstof in het bloed blijkt de schoolprestaties negatief te beïnvloeden.
Kies voor Recht!

Correctie mondgewoonten mbv de Myobrace

Hoe kan een Myobrace helpen afwijkende mondgewoonten te corrigeren? De Myobrace is een soort fitnessapparaat voor zowel de tong, de lippen als de spiertjes rondom de mond. Het stimuleert een goede samenwerking tussen deze spieren, wat de tandstand ten goede komt. De beugel is gemaakt van een zacht en veilig te dragen siliconenmateriaal. Er zit een lipje in de beugel bij het verhemelte zodat het kind goed voelt waar de tong in rust en tijdens het slikken hoort te liggen. De lippen worden tijdens het dragen ook aan het werk gezet door ze tijdens het dragen goed proberen te sluiten. De spieren van de tong en de lippen kunnen hieraan gaan wennen, zodat het een automatisme gaat worden.

Tevens wordt een eventuele mondademhaling met de Myobrace afgeleerd. Dit is erg belangrijk voor de juiste ontwikkeling van de kaken, maar ook voor de algehele gezondheid.

Correctie mondgewoonten mbv de Myobrace

Wanneer starten?

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met afleren van verkeerde mondgewoonten. Dit is namelijk makkelijker af te leren als je vroeg begint. Tevens is de groei van het kind een belangrijke factor, de groei van de kaken en de stand van de tanden en kiezen zijn nog makkelijk te beïnvloeden bij een kind. We hebben de groei van het kind ook nodig, de kaken kunnen nog verbreden door een juiste tongdruk op het gehemelte.

Een goede samenwerking tussen het kind, de ouders en de behandelaar is heel belangrijk. Samen zijn we een team om het kind te motiveren. Het kind moet het natuurlijk uiteindelijk zelf gaan doen. Als de Myobrace niet (goed) gedragen wordt, dan doet de beugel helemaal niets. Hiermee valt of staat de behandeling. De juiste stimulatie en motivatie voor het kind is nodig en wij doen hiervoor dan ook een beroep op de ouders.

Wanneer starten

Behandelduur

We bouwen het dragen van de Myobrace langzaam op, van 5 minuten in het begin naar uiteindelijk een uur overdag. Als dit goed gaat, dan moet de Myobrace naast dit uur overdag ook tijdens de nacht gedragen worden. Daarnaast worden makkelijk uit te voeren logopedie oefeningen meegegeven. Dit zijn oefeningen om de verkeerd aangeleerde mondgewoonten af te leren. Er wordt gevraagd aan het kind en de ouders om elke dag de meegegeven logopedie oefening te herhalen.

Elke maand komt het kind op consult. Er wordt dan in de mond gekeken naar de stand van het gebit en er wordt gesproken over hoe het dragen gaat. Per keer wordt er een nieuwe oefening meegegeven en de voorgaande oefening wordt besproken. Elk kwartaal zullen wij de voortgang (veranderingen in de stand van het gebit) vastleggen met foto’s.

Het hele traject zal zo´n 1,5 jaar duren en hierna zal de stand door ons goed in de gaten gehouden worden.

Ook wordt er gekeken of het kind niet terugvalt in zijn/haar oude mondgewoonten.

Soms is het nodig de tongriem en/of de lipriem te verwijderen om een goede tongpositie of correcte slik te verkrijgen. Dit doen wij bij Studio Kies ook. Daarmee is een, veel vervelendere, behandeling ( onder narcose) bij de KNO-arts niet nodig.

Meer informatie vind je op Myobrace.com of maak een afspraak bij Studio Kies.

(Kies voor recht! is onderdeel van tandartspraktijk Studio Kies en richt zich op de preventieve orthodontie.)

Behandelduur

Contactformulier